İSTANBUL'DAN DOğU'YA YATıRıM çıKARMASı

İstanbullu sanayiciler, Cizre, Şırnak, Hakkari ve Yüksekova'da yatırım ve işbirliği için tura çıktı. Sanayicilerin hedefinde ise konfeksiyon ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörler var.

İstanbullu sanayiciler kalabalık bir heyetle geçtiğimiz hafta Şırnak ve Hakkari'ye çıkarma yaptı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis üyelerinden oluşan heyet Cizre, Şırnak, Hakkari ve Yüksekova'da sanayi ve ticaret odalarına misafir oldu, iş insanları ve il yöneticileri ile görüştü.

YATIRIM KAYDIRILABİLİR

Görüşmelerde İstanbul sermayesinin bölge illerine yatırım olanakları, bölgenin kalkındırılması, istihdam ve eğitim konuları masaya yatırıldı. Temasların ardından gazetecilerle sohbet toplantısında soruları yanıtlayan Bahçıvan, önümüzdeki günlerde özellikle konfeksiyon ve hazır giyim sektörlerinin bölgeye yönelik yatırımları olabileceğini söyledi. Bahçıvan öncelikle emek yoğun sektörleri bu illere kaydırmanın daha doğru olacağını düşündüklerini belirtti. Bölgenin kendine göre bir sıçrama tahtası olması gerektiğini söyleyen Bahçıvan, 'Onun için bizim bu taraflarda hem iş yaratmamız lazım hem de 20-30 sene daha sürdürebilecek işleri çıkarmamız lazım. Buradaki çocukların geleceğini bir şekilde kurtarmamız lazım. Teknolojiyi farklı platformlarda her zaman konuşuyoruz ve ona dönük gelişimleri yapabilmek adına da maksimum gayretimizi gösteriyoruz ama Şırnak ve Hakkari'ye girip sadece yüksek teknoloji, IT ve yapay zeka boyutlu bir vizyon koyarsak da o zaman bu insanlara karşı da samimiyeti kaybetmiş oluruz' dedi.

İŞGÜCÜ İÇİN İŞBİRLİĞİ

Şırnak'ta 'İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi' (İSO MEİP) Protokolü'nü imzaladıklarını hatırlatan Bahçıvan, nitelikli iş gücü yetiştirme ve eğitimin önemine de vurgu yaptı. Bahçıvan, 'Biz burada bu bölgenin gelişmesi için ilk lobiyi oluşturmuş vaziyetteyiz. Ama bürokratın hayatına bir anda girip de senin yapmadıklarını ben yapacağım demeye lüksümüz yok, kabul edelim' dedi. Bahçıvan ünivesite rektörlerinden de destek istedi.

BAHÇIVAN: EKONOMİNİN ATEŞİ DÜŞTÜ

Erdal Bahçıvan bir soru üzerine Türkiye'nin genel ekonomik tablosu üzerine de kısa bir değerlendirme yaptı. Erdal Bahçıvan en önemli göstergenin CDS rakamları olduğunu söyledi. CDS'in ekonominin ateşini gösterdiğini ifade eden Bahçıvan, gelişmelerin olumlu olduğuna dikkat çekerek 'Geldiğimiz noktada CDS'te 260'ı gördüysek ateş bayağı düşmüş demektir. Artık hastayı evden çıkaracak noktaya geldik' değerlendirmesinde bulundu.

DOĞU'DA TEHDİT ALGISI FIRSAT ALGISINA DÖNÜŞTÜ

Bahçıvan, 'Eskiden bu bölgeler akla geldiği zaman bir tehdit algısı vardı, artık bu bir fırsat algısına doğru dönüşme noktasında ama tabii fırsatları ayakta tutmak için de çalışmak lazım. Bölgedeki doğal kaynakların değerinin çok daha artacağını düşünüyorum. Suyun giderek azaldığı bir dünyada coğrafyanın en bol suyu olan yerdeyiz. Büyük bir imkan' diye konuştu.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI İNSANİ DEĞİL

Bahçıvan eski makinelerin buralarda kullanılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti. Bölgesel asgari ücret konusunda ise 'Mevcut asgari ücretten daha düşük bir ücret insani olmaz, bize yakışmaz' dedi.

2024-06-11T05:05:39Z dg43tfdfdgfd