93 YıLLıK MERKEZ’E ILK KADıN BAşKAN

Mithat Yurdakul -Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atamasının ardından, yeni dönemde izlenecek para ve kur politikalarına yönelik ikinci hamle de geldi. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ı atadı. Erkan, 93 yıllık banka tarihindeki “ilk kadın başkan” olarak koltuğuna oturdu.Eski başkan Şahap Kavcıoğlu iseBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı’na atandı. Gözler şimdi, Erkan’ın 22 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ve faiz konusunda atacağı adımlara çevrildi.

‘Zorlu süreç yürüttünüz’

Dün itibarıyla göreve başlayan Erkan, Merkez Bankası’nda yapılan törenle başkanlığı Kavcıoğlu’ndan devraldı. Tören, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Törende Erkan ve Kavcığlu birbirlerine çiçek takdim etti. Hafize Gaye Erkan, son 2 yılda Merkez Bankası’na yaptığı hizmetlerden dolayı Kavcıoğlu’na teşekkür ederek, “Zorlu bir süreci ekibinizle yürüttünüz. Güzel emekleriniz için teşekkür ediyoruz. Hem ülkemiz adına hem de Merkez Bankası’nın çalışanları adına bu desteğinizi, emeğinizi ve hizmetlerinizi her zaman minnetle hatırlayacağımı bilmenizi isterim. Cumhurbaşkanımıza da bu görevi şahsıma, ülke ve vatanımız adına beni layık gördükleri için çok teşekkür ediyorum. Minnettarım, onur duydum” dedi. Kavcıoğlu ise Erkan’a yeni görevinde başarılar dileyerek, “İnşallah Türkiye ve Merkez Bankası için başarılı olur. Başarılarınızın devamını diliyorum. İnşallah ülke olarak yeni başarılara ulaşırız. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan’ı kutluyorum. Bilgisine ve tecrübesine güveniyorum.Kendisine başarılar diliyorum. Ülkemize hizmet yolunda Allah yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı. Şimşek ayrıca “BDDKBaşkanlığı’na atanan Şahap Kavcıoğlu’nu da kutlarım. 30 yılı aşkın deneyimi ile verimli ve faydalı hizmetler yapacağına inandığım Kavcıoğlu’na yeni görevinde başarılar dilerim” mesajını paylaştı.

Parlak bir kariyer

Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra eğitimine ABD’de devam eden Erkan, Princeton Üniversitesi’nin tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. “En genç finans profesörü” unvanını kazanan Erkan, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ta görev aldı. Burada yaklaşık 9 yıl çalışan Erkan, devlet idaresine geçen First Republic Bank’ta tepe yöneticisi olarak yer aldı. ABD’nin en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın ünvanını alan Erkan, Francisco Business Times’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi” ile Crain New York Business’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi”nde de yer aldı. ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.’da da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yapan Erkan, son olarak küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Faiz, KKM ve rezerv

Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın ilk belirleyici hamlesi, 22 Haziran’daki PPK toplantısında olacak. Erkan, toplantıda PPK üyeleriyle birlikte önümüzdeki dönemde uygulanacak politika faizini belirleyecek. Piyasalarda, politika faizi artırılarak, finansal sıkılaşmayla ilgili mesaj verilmesi beklentisi var. Erkan, rekor seviyelere ulaşan KKM ile ilgili de belirleyici pozisyonda olacak. Merkez Bankası’nın ana görevi doğrultusunda fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele için strateji geliştirmesi beklenen Erkan, Merkez Bankası’nın rezervlerini de güçlendirmek için çalışma yürütecek. Önceki dönemde yürürlüğe konan liralaşma stratejisinin de Erkan tarafından değerlendirilmesi öngörülüyor.

Asgari ücrette zam maratonu başlıyor: İşte en güçlü beklenti!

2023-06-10T04:17:07Z dg43tfdfdgfd