BAşKENT ÜNIVERSITESI, EMEKLI OLANLARıN KıDEM TAZMINATıNı SöZLEşMEYE RAğMEN öDEMEDI

Başkent Üniversitesi, EYT kapsamında emekli olan çalışanların kıdem tazminatlarını, “6 taksit şeklinde ödeyeceğiz” demesine rağmen ödemedi. Ödeme yapılmamasından kaynaklı büyük mağduriyetler yaşadıklarını söyleyen çalışan, Yönetim Üst Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ali Haberal’ın kıdem tazminatı için görüşmeye gidenlere “ben emekli olmanıza rağmen size iş verdim, gidin kredi çekin” dediğini iddia etti.

Ankara’da bulunan Başkent Üniversitesi çalışanlarından bazıları EYT düzenlemesinin 3 Mart 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından emekli oldu. Okul yönetimi tarafından çalışmaya devam etmek isteyenlerin bildirmesi istendi. Bazı çalışanların işe devam etmek için dilekçe verirken bazıları emekli oldu.

“Sadece iki taksit yatırıldı”

Ancak çalışanlar EYT kapsamında emekli olmasına ve sözleşme yapılmasına rağmen kıdem tazminatlarını ile kullanmadıkları izin günlerinin parasını alamadı. Konuyla ilgili T24’e konuşan bir üniversite çalışanı, ‘’EYT’nin ardından kıdem tazminatı yönelik üniversite ile sözleşme yapıldı. Sözleşmede üniversitenin ilk 4 ay ödeme yapmayacağı, sonraki 6 ayda kıdem tazminatını taksit şeklinde vereceği yazıyordu. Biz bunu kabul ettik ancak tazminatımızı alamadık. Sadece 6. ve. 9. ayda iki taksit yatırdılar’’ dedi.

Yetkilinin “ben size iş verdim, gidin kredi çekin” dediği iddia edildi

Konuyla ilgili üniversitenin Yönetim Üst Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ali Haberal ile görüşüldüğünü söyleyen çalışan, şunları söyledi:

"Üniversitenin bütün mali işleriyle kendisi ilgileniyor. Bundan dolayı ödenmeyen para ile ilgili kendisi ile görüşüldü. Ancak Haberal, ‘ben emekli olmanıza rağmen size iş verdim, gidin kredi çekin’ dedi. Bizim hakkımızı vermiyorlar ama her yıl kendilerine yeni makam aracı alıyorlar.’’

“Sözleşmeye güvenerek kredi çektik ama ödemeye yapamıyoruz”

Bunun yanında birçok haklarını daha alamadıklarını söyleyen çalışan, ‘’Tazminatımızın yanı sıra kullanmadığımız izinlerin parasını da alamadık. Ayrıca banka promosyon ücretlerimizi de vermediler. Zor durumda olduğumuz için sözleşmeye güvenerek kredi çektik ancak ödemesini yapamıyoruz. Düğün yapacak arkadaşlarımız vazgeçti. Hakkımızı talep ettiğimiz de ise işten atılmakla tehdit ediliyoruz. Bizlere kesin bir tarih verilmiyor. Çok büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Borç almak durumunda kaldığımız kişiler ödeme için arıyor. İnsanların karşısında yalancı durumuna düştük. Çevremizin gözünde itibarımızı kaybettik’’ diye konuştu.

          ]]>

2024-05-03T14:09:05Z dg43tfdfdgfd