CUMHURBAşKANı YARDıMCıSı YıLMAZ'DAN KAZAKISTAN'A çAğRı: ENERJI KAYNAKLARı IçIN IşBIRLIğI YAPALıM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türk ve Kazak iş dünyalarına yol gösterici nitelikte 90 maddelik eylem planının yer aldığı protokolün imzalanacağını belirterek, Kazakistan'a enerjide işbirliği çağrısında bulundu.

Kazakistan'a enerjide işbirliği çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından Orta Asya'nın önde gelen ülkelerinden biri olan Kazakistan'ın sahip olduğu hidrokarbon potansiyelinin en iyi şekilde işletilmesi hususunda işbirliği gerçekleştirme arzusunda olduklarını söyledi. Dün Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) 'Türkiye-Kazakistan 13'üncü Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı' kapsamında gerçekleştirilen 'Türkiye-Kazakistan İş Forumu'na katılan Yılmaz, 'İki ülke arasında belirlenen 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimizi 2023 yılında yakaladık' dedi.

90 MADDELİK PLAN

İki ülke olarak iş dünyasına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Yılmaz, 'Türk müteahhitler bugüne kadar Kazakistan'da 29 milyar dolar değerinde 528 proje üstlendi. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde Kazakistan'ın altyapı ve üstyapısına katkı sunulmaya devam edilecek' dedi. Yılmaz, imzalamayı planladıkları KEK protokolünün ekinde, Türk ve Kazak iş dünyalarına yol gösterici nitelikte 90 maddelik eylem planı yer aldığını kaydetti.

KAZAKİSTAN UZUN VADELİ ORTAK OLMAYA HAZIR

Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, Kazakistan'ın Türkiye'nin 5'inci ticari ortağı olduğunu, Türkiye'nin ise Kazakistan'ın en büyük 20 yatırımcısı arasında bulunduğunu söyledi. Bektenov, 'Türk iş dünyasıyla etkin ortaklığı daha da geliştirmek ve yatırım ilişkilerini mümkün olduğunca büyütmek istiyoruz. Yatırımların karşılıklı korunması ve teşvikine ilişkin anlaşma imzalandı. Kazakistan, Türkiye'nin uzun vadeli ortağı olmaya, yatırımcılara ve üreticilere destek vermeye hazır' dedi.

ORTAK UYDU İÇİN HAREKETE GEÇİLİYOR

Türk devletleri, ortak uydu üreterek bu alandaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla mühendislerden oluşan özel bir ekip kurmak için düğmeye bastı. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov, Türkiye Uzay Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen Space Technology Conference kapsamındaki TDT Uzay Ajansları 3. Toplantısı için geldiği Ankara'da yaptığı açıklamada 'Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak mühendislerden özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Bu ekip, Kazakistan'da araştırma merkezinde faaliyetlerini sürdürecek' diye konuştu.

2024-04-26T04:59:39Z dg43tfdfdgfd