MERKEZ FAIZE DOKUNMADı, TL'YE DESTEK VERDI

Merkez Bankası beklendiği gibi faizi yüzde 50'de bıraktı. Ancak TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı ise yükseltilerek TL mevduatları destekleyecek yeni adım atıldı.

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını piyasaların beklentisi doğrultusunda yüzde 50'de sabit tuttu. Merkez Bankası TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını ise yükselterek TL mevduatı destekleyecek adım attı. Fatih Karahan başkanlığında yapılan toplantıda enflasyonda bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı mesajı da verdi. Açıklamada 'Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmekte. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir' denildi. Açıklamada enflasyonun yakından takip edileceği belirtilerek 'Kurul, fiyat istikrarı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır' ifadesi kullanıldı. Merkez Bankası Haziran 2023'ten bu yana faizi yüzde 50'ye yükseltilmişti. Bir sonraki toplantı 23 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek.

FAİZDE İNDİRİM 2025'TE

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, 'Faizde uzun süre yüzde 50 seviyesinde korunacağı düşüncesindeyiz' dedi. Societe Generale Stratejisti Marek Drimal de '2025'in ilk çeyreğinde faizde 500 baz puanlık indirim olabilir' ifadelerini kullandı.

2024-04-26T04:59:39Z dg43tfdfdgfd