TüKETICIYI ALDATANıN CEZASı 10 KAT ARTıYOR

Meclis Komisyonu'ndan geçen 14 maddelik yasayla aldatıcı reklam ve ticari faaliyette bulunanlara uygulanan idari para cezaları 10 kat artırılıyor. İdari para cezaları 6 milyon liraya kadar çıkıyor.

Tüketicinin korunmasına yönelik kanun teklifi Meclis Komisyonu'nda kabul edildi. 14 maddelik yasa teklifi ile maktu olarak belirlenmiş olan idari para cezaları yetersiz kaldığı için, caydırıcılığın artırılarak tüketicilerin etkin şekilde korunabilmesi amaçlanıyor. Teklifle, aldatıcı reklam ve ticari faaliyette bulunanlara uygulanan idari para cezaları 10 kat artırılıyor. Yerel platformda yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında haksız ticari uygulamanın '3 aya kadar tedbiren durdurulması', 'tedbiren durdurulması yaptırımı' veya '60 bin TL'den 600 bin TL'ye kadar idari para cezası' uygulanacak. İdari para cezası, aykırılık ülke genelinde gerçekleşmiş ise 600 bin TL'den 6 milyon TL'ye kadar uygulanacak.

PİRAMİT SATIŞA CEZA

Düzenlemede, ilgili yasada yer alan piramit satış sistemleri hükmüne aykırı olarak piramit satış sistemini başlatan, düzenleyen veya toplantı, elektronik posta veya diğer birçok kimsenin de katılımını sağlamaya elverişli yöntemlerle yayan veya böyle bir sistemin diğer bir şekilde yayılmasını ticari amaçlarla destekleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak. Yasayla Reklam Kurulu tarafından verilen idari para cezalarında da muhataplara uzlaşma imkanı tanınıyor.

DOĞRUDAN SATIŞTA 30 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI

Teklifte, doğrudan satış sistemleri de düzenlendi. Doğrudan satış şirketinin, sermaye şirketi olması ve yönetmelikteki koşulları sağlaması zorunlu olacak. Doğrudan satış sistemi kapsamında mal veya hizmet satın alan tüketici 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya yöneltilmiş olması yeterli olacak.

2024-07-25T05:04:13Z dg43tfdfdgfd