YAPAY ZEKA IçIN VIZE PROGRAMı

Türkiye yapay zeka alanında küresel oyuncu olmak için ulusal eylem planını güncelledi. Yurt dışından beyinleri ülkeye çekmek amacıyla TechVisa kapsamında bazı mekanizmalar devreye sokulacak.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planında yapılan güncellemeyle Türkiye, yerli büyük dil modelini geliştirmekten yetenekli bireyleri ülkeye çekmeye, okullarda verilen eğitimlerden patent ve fikri mülkiyete kadar çeşitli projeleri hayata geçirecek. Eylemler kapsamında, 'TechVisa Programı'yla yapay zeka alanındaki yetenekli bireylerin Türkiye'ye çekilmesine yönelik mekanizmalar hayata geçirilecek. Türk diasporasında yapay zeka alanında çalışan akademisyenler ve uzmanlar da Türkiye'nin yapay zeka ekosistemiyle buluşturulacak.

DESTEKLER ARTIYOR

Yapay zeka alanındaki yetkin iş gücünün artırılması amacıyla Uluslararası Lider/Genç Araştırmacılar ve Sanayi Doktora Programı destek miktarları ve bu programlardan yararlanan araştırmacı sayısı artırılacak. Devlet burslarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim için kontenjanlar çoğaltılacak. Yapay zeka alanında çalışan araştırmacılar 'Yurt İçi ve Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programları'yla desteklenecek. Yapay zeka alanında yükseköğretim öğrenci ve personel değişim faaliyetlerine destek verilecek.

FİKRİ HAKLARA KORUMA

Yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin fikri mülkiyet haklarının açıklığa kavuşturulmasına yönelik rehber hazırlanacak ve yapay zeka ürünlerinin patentlenebilmesine ilişkin standartlaştırma çalışmaları yapılacak. Yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesini, kullanılmasını ve yapay zeka içeren sistemlerin piyasaya arzını düzenleyen uluslararası normlarla uyumlu ulusal düzenleme yapılacak.Üretken yapay zeka modellerinin geliştirilmesi amacıyla bu alanda Türkiye'yi küresel oyuncu haline getirecek işlemci altyapısına yönelik ihtiyaç analizi yapılacak, kapasite geliştirilecek.

Türkçe büyük dil modeli geliştirilecek ve tüm ekosistemin katkısını almak amacıyla Türkçe Büyük Dil Modeli Topluluğu oluşturulacak. Bu modellerin geliştirilmesinde Türk cumhuriyetlerinden veri temin edilmesi ve modelin bu ülkelerde kullanımı için işbirliği mekanizmaları geliştirilecek.

'GÜVENİLİR YAPAY ZEKA DAMGASI' OLUŞTURULACAK

Yapay zeka uygulamaları denetim ve yasal uyumu için belgelendirme mekanizması doğrultusunda 'Güvenilir Yapay Zeka Damgası' oluşturulacak. 'Yapay Zeka Uygulamaları Hukuki Değerlendirme Rehberi' hazırlanacak. 'Yapay Zeka Değer ve İlkeler Etki Analizi Çerçevesi' oluşturulacak. Güvenilir yapay zekanın denetimi için gereken araçlar geliştirilmesi sağlanacak.

YERLİLİK ORANI ARTACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Eylem Planı hakkında yaptığı açıklamada, 'Teknolojik gelişmeler ve ulusal ihtiyaçlar ışığında kapsamlı toplantılar sonucunda hazırladığımız 71 eylemden oluşan eylem planının bugün itibarıyla yayımlanarak uygulanmasına başlanmıştır. Eylem planımız, Türkçe büyük dil modelinin geliştirilmesi, küresel firmalarla bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik işbirliklerinin ilerletilmesi, yapay zeka girişim ekosisteminin geliştirilmesi, yapay zeka alanında yetkin işgücünün artırılması, yerli yapay zeka uygulamalarının çoğaltılması, Türkiye'yi küresel oyuncu haline getirecek işlemci altyapısının geliştirilmesi gibi önemli eylemler içeriyor' dedi.

2024-07-25T05:49:23Z dg43tfdfdgfd