İş DüNYASıNDAN ANKARA'NıN İSRAIL HAMLESINE TAM DESTEK! 'AMBARGO KAYıP DEğIL, INSANI KAZANıM'

İş dünyası, İsrail ile ticaretin durdurulması kararına destek verdi. İş dünyası temsilcileri Ticaretin kesilmesi ekonomik bir kayıp değil, insani bir kazanım derken kararın dünyaya örnek olmasını istedi.

İş dünyası temsilcileri, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini durdurması kararına destek verdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'e karşı uygulanacak en önemli tedbirlerden birinin bu ambargo kararı olduğunu vurguladı. Asmalı 'İsrail'le ticari ilişkilerin kesilmesi ekonomik bir kayıp değil, insani bir kazanımdır. Tıpkı kısıtlama kararında olduğu gibi bu ve buna benzer kararların dünyadaki tüm vicdan sahibi ülke yöneticileri tarafından da alınmasını bekliyoruz' dedi.

KARAR ÖRNEK OLMALI

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da bu adımın vicdani duygu taşıyan tüm uluslara örnek olması ve yaygınlaşması dileğinde bulundu. Aydın '35 binden fazla Filistinli sivili katlederek yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşın da yararlanmasına neden olarak insanoğluna karanlık bir çağ yaşatan İsrail'e karşı bakanlığımızın açıkladığı bu kararı destekliyor ve yerinde buluyoruz' görüşünü paylaştı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise Türkiye'nin tavrının aynı zamanda İsrail'in Filistin'e yönelik soykırıma varan saldırısının en kısa zamanda sona ermesi bakımından da tarihsel bir değer taşıdığını belirtti.

ÜST SEVİYEDE TAVIR

Avdagiç 'Türkiye, Gazze'ye 'kesintisiz ve yeterli' insani yardım akışına izin verilinceye kadar İsrail'le ticareti tamamen durdurarak Filistin'de işlenen insanlık suçuna karşı tavrını en üst seviyede ortaya koymuştur' dedi.

GAZZE'YE SEVKIYAT İÇİN YENİ ARAYIŞ

İsrail'le ticaretin durdurulması kararını anımsatan Ticaret Bakanı ömer Bolat 'Filistinli kardeşlerimizin bu karardan etkilenmemesi noktasında da kendileriyle alternatif düzenlemeler konusunda teknik görüşmeleri yürütüyoruz, onlarla bu konuda mutabıkız' dedi. Bolat 'İsrail'e dönük yasak, kalıcı ateşkes sağlanıncaya ve Gazze'ye yardımların kesintisiz ulaşımı serbest bırakılıncaya kadar uygulanacak' diye konuştu.

İHRACATIN HIZINDA BAYRAMLIK YAVAŞLAMA

Türkiye'nin ihracatı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.1 artışla 19 milyar 271 milyon dolara, ithalat da yüzde 4.2 yükselerek 29 milyar 171 milyon dolara çıktı. İhracat rakamlarını İstanbul'da açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat 'İhracattaki yüzde 0.13'lük sınırlı artışın en önemli nedeni, nisan ayının ilk yarısı içindeki yaklaşık 1 haftalık Ramazan Bayramı tatilinde fabrikaların kapalı olması' dedi.

Bolat '1 haftalık kayıp olmasaydı 22-23 milyar doların üzerinde bir ihracatı yakalayabilirdik. 2024 yılının ilk dört ayını 2023 yılının aynı dönemi ile mukayese ettiğimizde Türkiye'nin mal ihracatı yüzde 2.74 arttı ve 82 milyar 373 milyon dolara yükseldi. Geçen yıla göre yaklaşık 2 milyar dolarlık bir fazlalık söz konusu, ithalatımızda ise 11 milyar dolar azalış sağladık' diye konuştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe 'Nisan ayında 1068 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalarımız ihracatımıza 82,1 milyon dolar katkı sundu' dedi.

İSRAİL BASINI: ERDOĞAN ADIM ATIYOR, İSRAİL KAMBUR DURUYOR

İsrail basını, Türkiye'nin ticaret hamlesinin, İsrail ekonomisi için ağır sonuçları olacağını duyurdu. İsrail'in ana akım gazetelerinden Maariv, 'Erdoğan adım atıyor, İsrail kambur duruyor' manşetiyle çıktı. Haberde, Türkiye'nin kararının İsrailli iş insanları arasında öfkeye neden olduğunu yazdı. Calcalist, 'Türk boykotunun İsrail ekonomisi üzerindeki sonuçları çok büyük olacak' başlıklı haberiyle çıkarken Maor da Ankara'nın hamlesinin sonuçlarının İsrail için çok ağır olacağını yazdı. Yazıda 'Tatlı ve konservelerden, sebze ve meyvelere kadar aklınıza gelebilecek her şey Türkiye'den geliyor. Durum gemilerin boğazlardan geçmesinin engellenmesi veya Türkiye semalarında uçuş yasağı getirilmesiyle daha da kötüleşebilir' denildi. Guardian ise Türkiye'nin Gazze'deki 'insani trajedi' nedeniyle İsrail'le tüm ticareti durdurduğunu yazdı.

2024-05-04T05:21:10Z dg43tfdfdgfd