BAKAN BOLAT ESNAFLA BULUşTU: FıRSATçı VE STOKçUYA IZIN VERMEYECEğIZ

Fahiş fiyata ağır cezalar öngören yasayla ilgili son rötuşlar yapılıyor. Bakan Bolat yeni düzenlemeyi Fırsatçılara, stokçulara, tamahkârlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz sözleriyle anlattı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nda (TESK) düzenlenen istişare toplantısına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat fırsatçılara izin vermeyeceklerini söyledi. Konuşmasında fahiş fiyatlara değinen Bolat 'Daha zam haberi duyulmadan, gündeme alınmadan fiyatları artıranlar da maalesef oluyor. Ticaret Bakanlığı ve bazı durumlarda diğer bakanlıklardan ekiplerimiz sürekli sahada denetim halindedir. Bu konuda taviz vermeyeceğiz; fırsatçılara, stokçulara, tamahkarlığa, karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz' dedi.

SÜREKLİ SAHADAYIZ

Bolat, salgın, felaket ve savaş gibi durumlar ortaya çıktığında ekonomide fırsatçılık ve stokçuluk virüsünün hortladığını dile getirerek, bunlara karşı çok kararlı bir mücadele sergilediklerini söyledi. Bakanlık olarak güçlendirilmiş denetim ekipleriyle sürekli sahada çalıştıklarını ve bu hususta taviz vermeyeceklerini vurgulayan Bakan Bolat 'Önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerle bu konuda çok daha sıkı şekilde bir çalışma içinde yola devam edeceğiz' diye konuştu.

YASAYA SON RÖTUŞLAR

Bolat'ın bahsettiği yeni düzenlemenin haftaya Meclis'e gelmesi bekleniyor. Cezaların üst sınırının da 2 milyon liradan 11 milyon liraya yükseltilmesi beklenirken 10 günlük iş yeri kapatma cezasının da teklifte yer alacak. Bilindiği gibe Anayasa Mahkemesi, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile ilgili yasa hükmünü geçen yıl iptal etmişti. Kararın 1 Mayıs'ta resmen yürürlüğe girecek olması nedeniyle yeni düzenleme zorunluluğu da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Irak ziyaretinden dönüş yolunda uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ilgili bakanlıkların çalışma yaptığını belirterek 'Bu fahiş fiyatlara karşı mücadelemiz kesinlikle gerçekleşecektir. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir' demişti.

PAZARCI ESNAFI İÇİN HAL KANUNU DEĞİŞECEK

Bolat, pazarcı esnafı için Hal Kanunu'nda değişiklik yapacaklarını ifade ederek, 'Kapalı pazar yerlerinde sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralamanın kaldırılması ve bu yerlerin tahsis usulüyle işletilmesini sağlayacağız. Bu da pazarcı esnaflarımızın beklenti ve talebiydi' diye konuştu.

TESK: AMBALAJA FİYAT ETİKETİNE SEVİNDİK

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Bakan Bolat'ın göreve gelmesinden itibaren enflasyonla mücadele ve gümrüklerle ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Gıda fiyatları ve güvenliği konusunun en önemli mesele haline geldiğini belirten Palandöken 'ambalaj üzerine etiket' uygulamasına ilişkin açıklamaların kendisini sevindirdiğini belirtti. Palandöken, son dönemde esnafın büyük sermaye karşısında cılız kaldığını, haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini dile getirerek 'Kendi işini yapamayan ne kadar yatırımcı varsa gıda sektörüne birikti. Tüm fiyatlar büyük sermayenin tekelinde. öyle bir rant olmuş ki fiyatları kontrol etmek mümkün değil' dedi.

5 İLDE RESTORAN VE KAFELERE DENETİM

Ticaret Bakanlığı ekipleri, 5 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Bakanlık ekipleri, İstanbul, Samsun, Antalya, Gaziantep ve çanakkale'de gerçekleştirdikleri denetimlerde, fiyat tarifelerinin, söz konusu işyerlerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üzerine tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve beraberindeki ekip, Üsküdar'da yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinin yanı sıra marketleri denetledi. İsmail Menteşe 'Ocak ayından bugüne kadar 3 bin 101 civarında işletmemizi denetledik. Buradan kaynaklı yaklaşık 6 bin 700 aykırılık tespit ettik' diye konuştu.

2024-04-26T04:59:41Z dg43tfdfdgfd